Valjušci od hokkaido bundeve – domaća radinost za najboljeg Malog šefa

Našeg Malog šefa htjeli smo razveseliti domaćim valjušcima od hokkaido bundeve. Jesmo li u tome i uspjeli? Naravno! Imamo recept, ali i video prilog!

Iako valjušci ne zauzimaju visoko mjesto na top-ljestvici omiljene hrane našeg Malog šefa, odlučili smo napraviti domaće valjuške od hokkaido bundeve. Na već dobro znano pitanje “Što je danas za ručak”, uvijek imamo spreman odgovor, no ono što slijedi nakon toga, već iziskuje bolju pripremu. Naime, bez nekoliko dodatnih pitanja, kao npr: “Jeste li sigurni da će to ispasti dobro?”, “Paše li to uz meso?” ili “Kako ste to zamislili”, priprema našeg ručka jednostavno ne može proći…

No, sve su to stvari koje vesele i ulaze u slatke roditeljske brige. Na kraju, nas ipak najviše veseli kada tanjur ostane prazan ili se traži dodatna porcija! Tako je bilo i s valjušcima! “Nisam znao da se i od bundeve mogu napraviti njoki!”, rekao je mali gurman i oduševljeno nam dao peticu! 🙂

Gric valjuške poslužili smo u umaku od piletine i oraha. Kako smo imali dovoljno valjušaka za još dva jela, idućih dana servirani su uz umak od vepra i jelena i zapečeni sa šunkom i sirom! Nešto od ovoga sigurno će poslužiti kao ideja i za Vaš obrok!

Za pripremu je potrebno:

1,2-1,5 kg bundeve (kada se očisti težina iznosi oko 1 kg)

1,5 – 2 kg oštrog brašna

3 jaja

sol

Nakon što raspolovite bundevu, izvadite sjemenke, razrežite ju na manje komade i ogulite koru. Namažite uljem posudu u kojoj ćete peći bundevu. Posložite bundevu u posudu te i bundevu malo premažite uljem. Pecite na 180°C 20 – 30 minuta. Bundeva je pečena kada vilica kroz nju lagano prolazi. Pustite da se bundeva ohladi pa je naribajte.  Na bundevu dodajte brašno, jaja i sol te umijesite tijesto. Iz tijesta istisnite što više zraka. Ako se tijesto jako lijepi za ruke, dodajte još brašna.  Napunite vodom lonac u kojem ćete kuhati valjuške i zagrijte do ključanja. Od tijesta izradite valjke koje režite na manje komade. Na Vama je odluka koji oblik valjušaka želite. Ako Vam izrada ide sporije, ostatak tijesta spremite u hladnjak kako se ne bi “rastopilo”. Kada izradite valjušaka koliko je dovoljno za jedno kuhanje, posolite vodu i kuhajte ih. Pazite koliku količinu valjušaka stavljate u vodu! Čim nekoliko valjušaka ispliva na površinu, ostale s dna lagano pokupite kuhačom te sve zajedno promiješajte. Kada valjušci “stanu”, izvadite ih i ohladite. Ako ćete valjuške odmah poslužiti, ne trebate ih hladiti. Ohlađene valjuške ocijedite, malo polijte uljem te ih spremite u hladnjak do pripreme jela.

Valjušci od bundeve idealan su prilog uz mesna jela, jela od divljači ili kao samostalno jelo u umaku.

Dobar tek! 🙂