Špageti amatriciana [amatričana]

Za ovo jelo sa slaninom i crvenim lukom te prokuhano u umaku od rajčice, a što je najvažnije, umak bi trebao biti malo pikantniji pa može poslužiti i kao prilog nekom mesnom jelu. Uz jelo poslužimo i svježu salatu, a točimo crveno suho vino.

za 2 – 3 osobe

0,5 kg špageta

0,4 kg crvenog luka

0,4 kg pancete (sušena slanina)

maslinovo i sucokretovo ulje

pepperoncini suhi

0,5 kg pelata rajčice

sol, papar, šečer

Za ovaj umak treba malo više vremena pa počnimo prvo njime; na maslinovom i suncokretovom ulju pirjamo očišćeni ne baš prekrupno rezani crveni luk i narezanu pancetu na kockice (oko 10 minuta), nakon toga podlijemo ga sa malo crvenoga vina i kad alkohol ispari dodamo na kockice narezanu rajčicu, začinimo solju, paparom, pepperoncinima (male ljute suhe papričice,), origanom i bosiljkom, a dodamo i malo vode i žličicu šećera da neutraliziramo kiselost rajčice. Sada možemo u vruću i posoljenu vodu staviti kuhati špagete. Kada su špageti kuhani i kada nam se umak zgusnuo,probamo kakvog je okusa te možemo tjesteninu procijediti i umiješati sa umakom. Posipamo sa sitno sjeckanim svježim peršinom i poslužimo dok je jelo vruće.

SAVJET:

Uz ovaj umak dobro bi se slagala i neka sitnija tjestenina kao što su fussili, mali pužići, da su samo malo veći od sastojaka u umaku koji smo skuhali.

Pepperoncini – ako ne volite preljuto, jer te papričice su jako ljute, dodajte samo vrh jedne papričice i obavezno operite ruke temeljito sapunom pa probajte okus jela žlicom.

Be the first to comment

Leave a Reply