Vina Puhelek Purek

7
views

Vinogorje Zelina poznato je po brojnim vinogradima i proizvodnji kvalitetnih vina. Upravo na tom području nastala je zanimljiva turistička atrakcija, Zelinska vinska cesta, koja prolazi vinorodnim naseljima zelinskoga kraja. Upravo je to prava prilika da upoznate ljubazne vinogradare koji će vam širom otvoriti vrata svojih domova te vas upoznati sa svojom najvećom ljubavi, vinskom kapljicom. Jedno od takvih turističkih atrakcija je svakako i vinarija Puhelek-Purek koja se već desetljećima bavi uzgojem vinove loze te proizvodnjom kvalitetnog vina. Oduševit će vas njihovo gospodarstvo, koje se nalazi na brežuljku s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolicu.

Kraljevi souvignona i kraljevine, kako ih nazivaju, poznati su po proizvodnji sauvignona koji ima savršen omjer svježine i aromatičnosti. S druge strane, vino Kraljevina Zelena proizvodi se od 100% grožđa sorte kraljevina koja predstavlja autohtonu sortu te posjeduje županijsku marku ovoga kraja. Ovo vrlo lagano, svježe i pitko vino savršeno se slaže s gastronomskim specijalitetima ovoga kraja. Kraljevina zbog visokih kiselina i malog udjela alkohola poslužila je kao odlična baza za proizvodnju pjenušca, pa tako iz njihova gospodarstva izlazi i pjenušac Kraljica. Pjenušac je karakteristikama vrlo sličan vinu Kraljevine, znači lagan, svjež, lepršav, samo puno jačeg tijela.

Bez obzira na sve, vinarija Puhelek-Purek proizvodi vina koja će se savršeno sljubiti s mnogim tradicionalnim specijalitetima te pronaći mjesto na stolu mnogih važnih događanja. Iz njihovih linija vina, ljubitelji vinske kapljice mogu birati između Grašice (graševine), Kraljevine Dišeće, Kraljevine Zelene, Sauvignona i Vina prve hrvatske Vinske kraljice.

Simpatična obitelj Puhelek-Purek zajedno gradi svoje vinsko carstvo temeljeno na tradiciji, znanju i ljubavi prema vinima. Glava obitelji je (otac) Stjepan, kojeg slijede kćeri Nataša i Ivana, obije diplomirane inženjerke agronomije, koje svoje znanje stečeno u teoriji savršeno involviraju u praksu. Na svojem imanju mogu primiti do 50 osoba kojima će vrlo rado predstaviti vina i delikatese iz vlastite proizvodnje.