Koliko dugo se vino smije držati u hladnjaku?

Sigurno ste se barem jednom zapitali koliko se zapravo može čuvati bocu vina u hladnjaku. Bila boca otvorena, bilo ne, kratak odgovor glasi: Ne jako dugo!

Naravno, bitno je je li vino otvoreno ili zatvoreno, no činjenica je da ni u jednoj varijanti ne može dugo preživjeti u hladnjaku. Kakvo je pravilo po pitanju držanja neotvorene boce vina u hladnjaku? Problem s današnjim hladnjacima je taj da je većina frozen free, odnosno nije ih potrebno odmrzavati, no s druge strane to znači da se namirnice u hladnjaku neprestano isušuju.

Vino pohranjeno u hladnjaku stoga je u opasnosti jer se pluteni čep polako, ali sigurno isušuje, stišće te gubi konzistenciju, što pak utječe na kvalitetu vina u boci. Zato neotvoreno vino ne bi trebalo držati u hladnjaku dulje od dva tjedna. Bocu vina najbolje je držati na suhom i tamnom mjestu te ga staviti u hladnjak nekoliko sati prije otvaranja boce.

No što je s otvorenom bocom koju niste popili do kraja? Prema riječima stručnjaka za vino, otvorenu bocu vina valja držati u hladnjaku samo jedan dan, ne više. Zrak u boci je generalno loša stvar, stoga jednom kada uklonite čep, rok trajanja vina počinje otkucavati.

Be the first to comment

Leave a Reply