Sigurno niste znali što može čaša vode s limunom


Gradi imunitet
Pola iscijeđenog limuna u čaši vode jednom dnevno ima dovoljno vitamina C za borbu protiv prehlade i gripe. Nutricionistica Michele Chevalley Hedge naglašava za nwes.com.au kako limun poboljšava sposobnost tijela da apsorbira željezo, a ono je pak važan nutrijent za zdrav imunološki sustav.
Poboljšava probavu
Sok od limuna slične je strukture probavnih sokova u želucu pa ima pozitivan učinak na probavni trakt. Stoga sok od limuna pomaže očistiti crijeva tako da ispiru otpadne tvari i potiče oslobađanje želučanih sokova. Sve zajedno utječe na bolju probavu, ali i pomaže kod žgaravice i nadutosti.
Za ljepotu kože
‘Limun je super za borbu protiv starenja kože’, kaže Chevalley Hedge. Antioksidativna svojstva pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji su odgovorni za simptome starenja. ‘Znamo da je limun bogat vitaminom C, a to je zapravo ono što stvara sintezu s kolagenom’, objašnjava Chevalley Hedge.
Smanjuje apetit
Limun sadrži pektin odnosno topiva vlakna koja se običnoi nalaze u agrumima. Zahvaljujući pektinu, dulje ćete se osjećati sitima, ali ćete i manje posezati za nezdravom hranu u trenutku kada osjetite glad jer ćete moći izdržati do ručka ili večere.
Balansira razinu pH
Limun je jedna od najvažnijih alkalnih namirnica koja balansira kiselost u organizmu. Bez tog balansa podložniji smo raznim upalama.
Zdravlje urinarnog trakta
Limunov sok je diuretik što znači da potiče proizvodnju urina. Kao rezultat toga, toksini iz tijela odlaze brže nego inače, a to pomaže i zdravlju urinarnog trakta. Na taj način može se promijeniti pH vrijednost urinarnog trakta pa će se bakterije teže širiti i izazivati upale.
Osvježava dah
Antiseptička svojstva uništavaju loše bakterije u ustima pa sok od limuna djeluje kao dezinficijens. Čaša vode s limunom puno je zdravija opcija razbuđivanja od šalice kave. Većina zdravstvenih stručnjaka slaže se da je vodu s limunom najbolje popiti kada je na sobnoj temperaturi budući da je najbliža temperaturi tijela.
Štiti zdravlje općenito
Visoke razine kalija u limunu pomažu boljim funkcijama mozga kontroli krvnog tlaka. Limun i voda zajedno također reduciraju stres i depresiju budući da su povezani s niskom razinom kalija u organizmu.
Brže zacjeljivanje rana
Zbog askorbinske kiselina, potiče zacjeljivanje rana u tijelu te je važan nutrijent u održavanju zdravih kostiju, tkiva i hrskavice. Također smiruje upale u tijelu.
Detoksikacija jetre
Voda s limunom djeluje kao sredstvo za čišćenje jetre odnosno detoksikaciju. Ona čisti i stimulira jetru, potiče proizvodnju žuči odnosno kiseline potrebne za probavu. Također može pomoći u kontroli viška žuči, smanjiti količinu sluzi proizvedene u tijelu i pomoći u otapanju žučnih kamenaca.

Foto: Thinckstock

Izvor: T- portal