Sigurno niste znali što može čaša vode s limunom

Samo jedna čaša vode i sok od limuna mogu napraviti čudo za naše zdravlje, a ovo je deset najboljih činjenica vezanih uz ovaj osvježavajući napitak.

Gradi imunitet

Pola iscijeđenog limuna u čaši vode jednom dnevno ima dovoljno vitamina C za borbu protiv prehlade i gripe. Nutricionistica Michele Chevalley Hedge naglašava za nwes.com.au kako limun poboljšava sposobnost tijela da apsorbira željezo, a ono je pak važan nutrijent za zdrav imunološki sustav.

Poboljšava probavu

Sok od limuna slične je strukture probavnih sokova u želucu pa ima pozitivan učinak na probavni trakt. Stoga sok od limuna pomaže očistiti crijeva tako da ispiru otpadne tvari i potiče oslobađanje želučanih sokova. Sve zajedno utječe na bolju probavu, ali i pomaže kod žgaravice i nadutosti.

Za ljepotu kože

‘Limun je super za borbu protiv starenja kože’, kaže Chevalley Hedge. Antioksidativna svojstva pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji su odgovorni za simptome starenja. ‘Znamo da je limun bogat vitaminom C, a to je zapravo ono što stvara sintezu s kolagenom’, objašnjava Chevalley Hedge.

Smanjuje apetit

Limun sadrži pektin odnosno topiva vlakna koja se običnoi nalaze u agrumima. Zahvaljujući pektinu, dulje ćete se osjećati sitima, ali ćete i manje posezati za nezdravom hranu u trenutku kada osjetite glad jer ćete moći izdržati do ručka ili večere.

Balansira razinu pH

Limun je jedna od najvažnijih alkalnih namirnica koja balansira kiselost u organizmu. Bez tog balansa podložniji smo raznim upalama.

Zdravlje urinarnog trakta

Limunov sok je diuretik što znači da potiče proizvodnju urina. Kao rezultat toga, toksini iz tijela odlaze brže nego inače, a to pomaže i zdravlju urinarnog trakta. Na taj način može se promijeniti pH vrijednost urinarnog trakta pa će se bakterije teže širiti i izazivati upale.

Osvježava dah

Antiseptička svojstva uništavaju loše bakterije u ustima pa sok od limuna djeluje kao dezinficijens. Čaša vode s limunom puno je zdravija opcija razbuđivanja od šalice kave. Većina zdravstvenih stručnjaka slaže se da je vodu s limunom najbolje popiti kada je na sobnoj temperaturi budući da je najbliža temperaturi tijela.

Štiti zdravlje općenito

Visoke razine kalija u limunu pomažu boljim funkcijama mozga kontroli krvnog tlaka. Limun i voda zajedno također reduciraju stres i depresiju budući da su povezani s niskom razinom kalija u organizmu.

Brže zacjeljivanje rana

Zbog askorbinske kiselina, potiče zacjeljivanje rana u tijelu te je važan nutrijent u održavanju zdravih kostiju, tkiva i hrskavice. Također smiruje upale u tijelu.

Detoksikacija jetre

Voda s limunom djeluje kao sredstvo za čišćenje jetre odnosno detoksikaciju. Ona čisti i stimulira jetru, potiče proizvodnju žuči odnosno kiseline potrebne za probavu. Također može pomoći u kontroli viška žuči, smanjiti količinu sluzi proizvedene u tijelu i pomoći u otapanju žučnih kamenaca.

Izvor: T- portal

Zašto baš nikad ne biste smjeli staviti limun u čašu vode

Kriška limuna može divno osvježiti najobičniju čašu vode, no ono što vam vjerojatno nikada nije palo na pamet je činjenica da stavljanjem limuna u čašu vode ili soka zapravo stavljate u piće i nevjerojatan broj bakterija koje u konačnici popijete.

Za potrebe studije čiji su podaci objavljeni u časopisu Journal of Environmental Health znanstvenici su uzeli uzorke s kore i mesa 76 limuna u 21 restoranu, a uzorke su skupljali tijekom 43 odlaska u restorane te u konačnici otkrili da čak 70 posto limuna na sebi ima mikrobe. Uzorci su prikupljeni u trenutku serviranja pića (bez obzira je li se radilo o vodi ili sokovima) i to prije nego li je gost otpio gutljaj. Iako znanstvenici nisu uspjeli odrediti točno podrijetlo mikroba, nagađali su da su mogli dospjeti na limune preko zaposlenika u kuhinji, sirovog mesa ili kontaminacijom peradi.

‘Iako su limuni poznati po antimikrobnim svojstvima, rezultati istraživanja ukazuju na to da različiti mikrobi ipak mogu preživjeti na mesu i kori razrezanog limuna. Voditelji restorana i zaposlenici trebali bi biti svjesni toga da kriške limuna koje stavljaju u pića mogu imati na sebi potencijalno patogene mikroorganizme’, kažu znanstvenici, a prenosi Huffington Post.

Philip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije, proveo je desetke sličnih eksperimenata, uključujući istraživanje koje je naručio ABC News, a u kojim je otkriveno da su kriške limuna ispitanih u različitim restoranima kontaminirane čak i ljudskim fekalijama. A tijekom snimanja emisije kamere ABC Newsa ulovile su zaposlenike restorana kako barataju kriškama limuna golim rukama. Prema riječima Philipa Tierna, restorani rijetko kada peru limune, a kada to i čine, naprave to vrlo površno – samo ih poplahnu vodom, ali ih ne izribaju.

‘Na svakoj skupini uzoraka pronašli smo različite bakterije koje potječu s tri različita mjesta na tijelu koja se najčešće dodiruju i nakon toga se one prenose neopranim rukama. Tako su na limunima otkrivene bakterije iz crijeva (u obliku fekalne materije), bakterije iz dišnih putova (putem kašljanja, kihanja i govora) te bakterije s kože. Među uzetim uzorcima pronađene su bakterije E. coli, Staphylococcus epidermidis i candida, gljivica koja se obično nalazi u vagini. Iako znanstvenici nisu testirali prikupljene uzorke na viruse, kao što su norovirus i virus prehlade, ova vrsta kontaminacije obično je jasan indikator njihovog postojanja.

No ako zanemarimo ‘faktor užasa’ zbog otkrića onoga što se sve nalazi na limunu, postavlja se pitanje kolika je zapravo vjerojatnost da se razbolite? Prema riječima Philipa Tierna, postoji izrazito mali, ali ipak postojeći rizik. ‘Najvjerojatnije neće doći do infekcije, ali postoji mogućnost. Činjenica je da ne možete živjeti pod staklenim zvonom, a imunološki sustav obično je poprilično učinkovit.’

Oni koji se zbog mikroba doista ježe mogu odlučiti iscijediti limun u svoje piće umjesto ubacivanja cijele kriške – to bi trebalo smanjiti izloženost, iako je neće u potpunosti eliminirati.

Valja napomenuti da je, sudeći prema rezultatima istraživanja, bakterije i viruse jednostavno nemoguće izbjeći – tako su, osim na limunu, tijekom istraživanja slični organizmi otkriveni u cijelom restoranu, od boce s kečapom i posudica s paprom i soli, pa do menija i površine stola. Isto vrijedi i za mnoge druge priloge uz piće – limetu, višnje i masline. Važno je obratiti pažnju na osnovnu higijenu, kao što su pranje ruku i odabir čistog restorana, a ponekad jednostavno moramo vjerovati da naš imunološki sustav obavlja svoju funkciju – činjenica je da su mikrobi sveprisutni i da im je nemoguće pobjeći.

Izvor: T – portal

Be the first to comment

Leave a Reply