Tamarind

Tamarind je dugoživuće, srednje visoko, grmoliko stablo, koje dosegne visinu 12,1-18,3 metara. Listovi su zimzeleni, svijetlozelene boje, eliptična oblika. Obično su manji od 5 cm. Grane rastu iz središnje stabljike i često se orezivanjem dobije optimalna gustoća drva i lakše se bere voće. Noću, listovi su zatvoreni. Tamarind ima gotovo neprimjetno cvijeće s crvenim i žutim izduženim cvjetovima. Cvjetni pupovi su ružičasti i imaju četiri čaške, koje opadnu kada cvijet cvjeta. Stablo raste dobro na sunčanim mjestima, na zemljanoj podlozi, pjeskovitome i kiselome tlu. Jako je otporno na sušu i sol, koju donose vjetrovi iz obalnih područja.

Plod se koristi sirov, kuhan ili pripremljen na neki drugi način, ovisno o regiji i kulturi. Plod je duguljast, 12-15 cm dug i pokriven tvrdom smeđom ljuskom. Voće sadrži 1-12 ravnih, sjajnih smeđih sjemenki. Sjemenke koriste djeca u tradicionalnim igrama kao što su kineska dama (Kina), dakon (Java) i druge. Sjeme zadržava mogućnost klijanja nakon nekoliko mjeseci suše. Tamarind je slatko-kiselog okusa, sadrži mnogo kiseline, šećer, vitamin B i kalcij. To je tropska vrsta, osjetljiva na mraz. Deblo se sastoji od tvrde, tamnocrvene srži i mekšega, žućkasto-bijeloga stabla. Odraslo stablo može dati do 175 kg voća godišnje.

Dugačke, tamnosmeđe mahune prodaju se u obliku blokova usitnjenih mahuna, pulpe ili kao koncentrirani sok. Koristi se u pripremi džemova, sokova, a u indijskoj kuhinji za pripremu chutneya.

Izvor: Wikipedija

Be the first to comment

Leave a Reply