Zdravi zubi vole zeleni i crni čaj

Tri šalice čaja dnevno smanjit će potrebu za stomatologom; crni čaj učinkovit je protiv bakterija povezanih s karijesom i bolesti desni.

Pomisao na toplu šalicu čaja, pogotovo s dolaskom kišnog vremena, mnogima će izmamiti osmijeh na lice, a stručnjaci su pronašli još jedan razlog za širi i ljepši osmijeh.

Naime, oni tvrde kako tri šalice čaja dnevno pomažu održati zube u dobrom stanju i smanjuju rizik od nastanka karijesa. Analiza postojećih studija otkrila je kako crni čaj pomaže suzbiti dvije vrste bakterija – Streptococcus mutans i Lactobacillus – koje su povezane s nastankom karijesa i bolesti desni. Najučinkovitija doza pritom je bila tri šalice čaja dnevno, otkriva autorica studije, doktorica Carrie Ruxton.

Također, stručnjaci su zaključili kako crni čaj pomaže u borbi protiv nastanka karijesa čak i kada je u njega dodan šećer. I zeleni čaj ima sličan učinak te pomaže u borbi protiv neugodnog zadaha jer neutralizira spojeve sumpora u usnoj šupljini koji uzrokuju neugodan zadah.

Doktorica Ruxton, čija je analiza objavljena u biltenu British Nutrition Foundation’s Nutrition Bulletin, kaže kako postoje čvrsti dokazi i da ispijanje čaja pomaže kod gubitka zuba.

“Tri do četiri šalice crnog čaja dnevno snižavaju razinu bakterija u ustima”, kaže Ruxton.

“Kada bakterije u ustima reagiraju na ugljikohidrate, nastaje kiselina koja otapa zubnu caklinu te vodi oštećenjima koja mogu značiti i gubitak zubi. Crni i zeleni čaj smanjuju upalu i sprječavaju vezanje i razvoj bakterija koje potiču ovu lančanu rekaciju”, ističe Ruxton.

Čaj sadrži antioksidanse poznate kao flavonoide i katehine koji imaju antimikrobni učinak. Studija je također potvrdila kako zeleni čaj može doprinijeti gubitku kilograma jer doprinosi bržoj potrošnji masti.

D.Š.

Izvor: Ordinacija

Be the first to comment

Leave a Reply