Đumbir – sjajan lijek protiv mučnine

Ovaj korijen porijeklom iz Indije rabi se kao lijek već više od pet tisuća godina. Đumbir je ljekoviti korijen koji sadrži 0,25-3% eteričnog ulja, i pet do osam posto gingerola – uljaste guste tekućine ljutog ukusa bez mirisa.

Dokazano uklanja mučninu, poboljšava probavu i ublažava raznovrsne bolove. Povoljno djeluje na metabolizam kod oboljelih od dijabetesa te se koristi kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i upala.

Najbolje razultate daje kad se uzima u svježem obliku, no rabi se i kao samljeveni prah sušenog korijena. Uz sva druga korisna svojstva, to je pravo sredstvo za kojim biste prvo trebali posegnuti, ako vam je mučno.

Djeluje prvenstveno na probavni sustav, a ne na mozak. Zato ne izaziva mukotrpne prateće pojave poput omamljenosti, koja se tipično javlja nakon uzimanja farmaceutskih lijekova.

Da đumbir liječi mučninu svih vrsta potvrđuju stoljeća njegove upotrebe, kontrolirane znanstvene studije te oduševljenje ljudi koji su ga iskušali. Njemačka vladina Komisija E odobrila je đumbir kao lijek protiv mučnine u vožnji i morske bolesti te kao sredstvo za olakšavanje probave.

Pionirske studije, koje je u britanskom medicinskom časopisu The Lancet 1982. objavio američki psiholog Daniel Mowrey, dale su djelovanju đumbira na mučninu znanstvenu vjerodostojnost. Mowrey je otkrio da je ispitanicima posjednutim u rotirajuću sjedalicu bilo manje mučno, ako su prethodno uzeli 1000 miligrama (dvije kapsule) đumbira u prahu.

Đumbir se pokazao učinkovitijim od Dramamina i placeba.

Test na 80 danskih mornaričkih kadeta pokazao je, da su oni koji su pola sata prije isplovljavanja na uzburkano more uzeli kapsule đumbira bili manje pogođeni morskom bolešću od onih koji su uzeli placebo. Đumbir je smanjio povraćanje za 72%, a zaštita je trajala oko četiri sata.

Izvor: Metro portal

Be the first to comment

Leave a Reply