Evo što se događa u tijelu kad preskočite obrok

Preskakanje obroka jako je loša ideja, a takvo ponašanje tijelo, nažalost, pamti…

Možda ste i sami to prošli – u želji da smršavite, izbjegavali ste ručak, večeru ili možda čak i doručak. Mislili ste kako ćete pobijediti glad do idućeg obroka… No ono što niste znali je sljedeće – iscrpljenost i glad koju ste osjećali dok ste čekali idući obrok, samo je vrh ledenog brijega.

Za to vrijeme gladovanja, u organizmu su se događali nevjerojatni procesi. Kao prvo, dogodio se pad razine šećera u krvi, a to utječe na sve organe u ljudskom organizmu. Javlja se osjećaj umora i iscrpljenosti, usporava se metabolizam, ali usporava se i sagorijevanje kalorija.

Uza sve to, i mozak prelazi u posebno stanje. ‘Bez hrane koja omogućava energiju, ljudski mozak ulazi u, da tako kažemo, posebno stanje. Mijenjaju se ljudske intelektualne i emotivne funkcije. Osoba postaje razdražljiva i sklona promjenama raspoloženja, a koncentracija i pamćenje slabe’, ističe nutricionistica Maggie Moon.

Kada konačno pojedete hranu, organizam će osjetiti olakšanje, ali samo nakratko. Ako izbjegavanje obroka prakticirate češće, dugoročno ćete imati problema s lošim metabolizmom, razina šećera u krvi bit će nestabilna, a tijelo će se s vremenom okrenuti mišićima kao jedinom izvoru ‘goriva’. Drugim riječima, preskakanje obroka ozbiljno utječe na organizam i slabi ga, a posljedice mogu biti kobne.

Izvor: T – portal

Be the first to comment

Leave a Reply