ZV predstavlja Sajmove zdrave hrane i zdravog življenja

Zagrebački velesajam najavljuje SAJMOVE HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA u terminu od 18. do 21. listopada 2018.

Sajam iz godine u godinu bilježi sve veći interes posjetitelja, izlagača i stručnjaka iz branše. Segment hrane nadopunjen je na ovogodišnjem izdanju kao prirodan slijed, ali i potreba proširenja tradicionalnih Sajmova zdravog življenja koji su svojim prepoznatljivim segmentima Organica, APItera i Mystic svrstani u vrh ponude ovakvih tematskih događanja.

Cilj projekta je promocija kvalitete hrvatskih proizvoda. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Od teme hrane posjetitelji mogu očekivati proizvode čiji nazivi su zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, proizvode hrvatskih farmi i polja, ekološke proizvode, hrvatske otočne proizvode te proizvode nosioce oznaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko.

Izlagački segmentsajmova obuhvaća četiri programske cjeline:

  • Hrana: hrana u najširem smislu: voće, povrće, mliječni proizvodi, pića i napitci, delikatesna hrana, začini…
  • Organica: organski certificirana hrana i proizvodi, biodinamička proizvodnja, ljekovito bilje, oprema za pripremu zdrave hrane, proizvodi od industrijske konoplje…
  • APItera: med i proizvodi od meda, apiterapija, apikozmetika…
  • Mystic: prirodna, energetska i duhovna medicina – aromaterapija, akupresura, su-jok, ayurveda, feng shui, tehnike za sklad duha i tijela, masaža, bioenergoterapija, zvukoterapija…

 Konferencije i predavanja

 Uz izložbeni dio, sajam prate stručni skupovi i konferencije na aktualne teme značajne za razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, podizanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda, usklađivanja zajedničke poljoprivredne politike u Europskoj uniji i s tim u vezi potrebnih reformi u Hrvatskoj, pružanja pomoći domaćim poljoprivrednim proizvođačima pri podnošenju zahtjeva za novčanim potporama, financiranja poljoprivrede i prehrambene industrije bespovratnim sredstvima EU. Tako će se ove godine održati velik broj zanimljivih koferencija, od kojih valja istaknuti:

  • Konferencija “Budućnost zajedničke poljoprivredne politike Europske unije”
  • Okrugli stol na temu: “Nepoštena trgovačka praksa – pravni okvir u RH te stanje i pristup rješavanja ovog problema u EU“
  • Okrugli stol: Svijet biodinamike – potencijali i izazovi.

Predavanja, radionice, fenomeni i glazba

Bogat i kvalitetan program koji prati Sajmove zdravog življenja naš je trademark. Svake godine se priprema s posebnom pažnjom i sa vrsnim predavačima i gostima na zadovoljstvo svih posjetitelja. Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski pčelarski savez prvi dan sajma organiziraju Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka s ciljem promocije domaće proizvodnje meda koji je proizveden na hrvatskim pčelinjacima, a označen znakom Hrvatske poljoprivredne agencije Med hrvatskih pčelinjaka.

APITEKA je zamišljena kao mjesto koje će biti centar edukacije za djecu i odrasle o pčelama i pčelinjim proizvodima. Hrvatsko apiterapijsko društvo održat će niz radionica o izradi api preparata (različitih mednih mješavina koje možete izraditi u vlastitoj kuhinji), api kozmetike (medena krema) te apiaromaterapijskih pripravaka. Također će organizirati i 3. Hrvatski simpozij o vrijednosti pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja.

Poznati aromaterapeuti Mary Novosel i Saša Radulović uvest će sve zainteresirane posjetitelje u čaroban svijet aromaterapije. Mary Novosel će demonstrirati kako izraditi prirodnu pastu za zube ili prirodne bombone, a Saša Radulović će održati predavanje o mogućnostima primjene eteričnih ulja.

Tu su i brojne radionice kuhanja, predavanja o prirodnoj kozmetici, tehnike disanja, zvučne kupke, Kundalini yoga, Noć gongova – gong puja. Ništa manje zanimljiva nisu ni predavanja na temu podizanja kvalitete života, o važnosti i primjeni Bachovih kapi te radionice opuštajuće meditacije. Saznajte sve o čudesnom djelovanju aloe vere i njezinoj upotrebi u detoksikaciji i regulaciji tjelesne težine te pedijatriji. Ivana Loina, dermokozmetičar i profesionalni make up artist održat će radionicu o mineralnom make upu. Subota popodne rezervirana je za Na rubu znanosti s Krešimirom Mišakom i velikim brojem zanimljivih predavanja: Fenomen izvanzemaljskih otmica– Tamara Vrančić Sokač, Voda – informacijski i komunikacijski kapaciteti – Ninoslav Novak, Nevidljive stvarnosti – u objektivu – Krešimir Mišak, Piano medicine – utjecaj glazbe na zdravlje – Joe Meixner.

Detaljan program predavanja i radionica možete pronaći na www.zv.hr.

https://www.zv.hr/sajmovi-7/sajmovi-hrane-i-zdravog-zivljenja/posjetitelji-2789/o-sajmu-2795/2795

Ulaz na Sajmove hrane i zdravog življenja za sve posjetitelje je BESPLATAN.