Sva ljekovita svojstva bazge i pet dragocjenih recepata kako je konzumirati

Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke Europe. Postoji tridesetak vrsta unutar porodice od kojih su najznačajnije crvena i crna Sambucus nigra koja se kod nas najčešće koristi

Ova je biljka tisućljećima u službi čovječanstva, a još je Hipokrat znao govoriti da mu bazga može zamijeniti sve lijekove. Kod starih naroda bazga je bila simbol rođenja i smrti, služila je za zaštitu od zlih sila, a koristili su je u liječenju upala, probavnih tegoba, žutice, ženskih bolesti i gripe.

Cvjetovi bazge bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Pretpostavlja se da su flavonoidi (moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja) koje sadrži bazga odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Zbog toga se bazga koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.

Veliki je saveznik u sprječavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.

Ako osjećate da ćete dobiti gripu, pojedite 4 žlice bobica bazge. Za liječenje gripe i prehlade možete koristiti i ekstrakt bazge koji možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama.

Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.

U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.

Bazga ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda.

Ova biljka može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.

Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te pridonosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest. Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži. Zbog svojeg adstringentnog djelovanja čest je sastojak krema za akne.

Bazga je ljekovita biljka širokog spektra koja pomaže kod:

•    astme i alergije
•    akni i pjega na koži
•    gripe i prehlade
•    čišćenja organizma
•    vodene bolesti
•    oslabljenog imuniteta
•    degenerativnih bolesti
•    čireva i konjunktivitisa
•    mršavljenja
•    dijabetesa
•    probavnih tegoba

Primjena i berba

Svi dijelovi bazge su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice. Mladi izboji i listovi beru se u travnju i svibnju. Djeluju kao diuretik, koriste se za čišćenje krvi i liječenje dijabetesa.

Cvjetovi se beru krajem svibnja, samo po sunčanom i suhom vremenu te se malo posuše na suncu. Najčešće se koriste za poticanje znojenja i liječenje bolesti dišnog sustava.

Kora s grana i stabla bazge bere se od veljače do ožujka i od listopada do studenoga. Djeluje kao laksativ, protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja.

U rujnu se sabiru dozrele bobice bazge. Korisne su kod avitaminoze, neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba…

Od cvjetova bazge najčešće se pripremaju sirup, čaj, iscrpina, pa i liker.

Od zrelih bobica pripremaju se džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Od izboja i mladih listova mogu se pripremati mast ili prah, a od kore čaj.

Zapravo, što god odlučite pripremiti, nećete pogriješiti jer je sve blagotvorno i ljekovito.

Zeleni dijelovi bazge sadrže, međutim,  toksine koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev, gušenje, teško disanje i bol u trbuhu. Sirova bazga se prije upotrebe mora dobro popariti kipućom vodom ili prokuhati.Kada se bazga pravilno koristi, nema nuspojava.

Recepti

Uvarak od bazge 1
Jednu žlicu listova bazge, suhih ili svježih, kuhajte 10-15 minuta u šalici vode. Ovom uvarku dodajte malo meda i pijte po nekoliko žlica tijekom dana. Ovaj uvarak pojačava znojenje pa time liječi reumu, gripu i vrućicu.

Uvarak od bazge 2
Jednu žlicu sitno nasjeckanog korijena bazge kuhajte u šalici vode najmanje 20 minuta. Ovu količinu popijte tijekom dana kao lijek za brzo mršavljenje.

Čaj od bazge 1
Dvije čajne žličice suhih bazginih cvjetova prelijte s 1/4 litre kipuće vode i nakon 10 minuta procijedite. Taj čaj možete koristiti za dobro znojenje kod gripe i prehlade, ali i preventivno. Također se preporučuje kao sredstvo za čišćenje krvi.

Čaj od bazge 2
Jednu žlicu suhih bazginih bobica stavite u šalicu hladne vode, nakon 12 sati podgrijte i popijte prije doručka, kao izvanredni lijek protiv slabe stolice.

Čaj od bazge 3
Između debele bazgine kore i središnjeg dijela stabla nalazi se svijetlozeleni ovoj – od njega se priprema čaj koji uspješno čisti želudac. Dvije čajne žličice te svijetlozelene mase prelijte s 1/4 litre kipuće vode, nakon 10 minuta procijedite i pijte gutljaj po gutljaj.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Be the first to comment

Leave a Reply