Voće koje snižava šećer u krvi

Kupinovo vino poznati je borac protiv anemije. Sada mu možete pridodati još jednu zdravstvenu dobrobit: može držati razinu šećera u krvi pod kontrolom.

Na Sveučilištu Illinois ustanovili su da sastojak borovnica, ali i kupina može inhibirati dva enzima koja su uključena u apsorpciju ugljikohidrata. Točnije, kombinacija vina kupina i borovnica inhibirala je enzime alfa-amilazu i alfa-glukosidazu gotovo jednakom učinkovitošću kao i antidijabetici.

Mješavina ovih dviju vrsta voća sadrži izuzetno veliku količinu antioksidansa, polifenola i antocijanina, koji smanjuju upale u tijelu te na taj način smanjuju rizik od mnogih kroničnih bolesti, uključujući rak, metaboličke i krvožilne bolesti. Antocijanin, flavonoid koji borovnici i kupini daje prepoznatljivu ljubičastu boju, povezan je s mnogim zdravstvenim dobrobitima.

Tako se borovnice preporučuju za prevenciju raznih bolesti, kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl. Također, borovnice mogu olakšati fibrozu jetre i smanjiti veličinu tumora.

Neuspjela proizvodnja inzulina, njegova nedjelotvornost ili oboje uzrokuju povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija). Ona je povezana s dugoročnom štetom za tijelo te otkazivanjem nekih organa i tkiva.

 

Izvor: Magazin.net.hr